Waar moet ik rekening mee houden bij het kopen van een autostoeltje?

 

Het is verplicht om kinderen tot een lengte van 1 meter 35 te vervoeren in een autostoeltje. Om uit te zoeken welk autostoeltje geschikt is voor jou kind vind je op deze pagina de informatie om de keuze makkelijker te maken. Gebruik de filter bij onze vergelijker als handige keuze hulp om zo de keuze te verkleinen.

 

Autostoeltjes vergelijken

Leeftijd en gewicht

Groep

Leeftijd en gewicht

Autostoeltjes zijn er in verschillende groepen.

Kinderen kleiner dan 1.35 meter moeten gebruik maken van een autostoel. Het autostoeltje dat je moet kopen hangt af van het gewicht van het kind. Om je keuze te maken zal je eerst moeten bepalen in welke groep jouw kind valt.

- Groep 0+
Je kind valt in groep 0+ vanaf de geboorte tot ongeveer 12 maanden met een een gewicht tot 13 kg. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, ben je verplicht een autostoeltje uit groep 0+ te hebben om je pasgeboren baby naar huis te nemen.

- Groep 1
Je kind valt in groep 1 na ongeveer 9 maanden. Het gewicht van het kind valt dan tussen de 9 en 18 kg. Als je merk dat je kind te groot wordt voor autostoeltje uit groep 0+ stap je over naar groep 1.

- Groep 2/3
Groep 2 en 3 worden vaak gecombineerd. Vanaf ongeveer 3,5 jaar tot een leeftijd van 12 jaar met een gewicht tussen de 15 en 36 kg vallen kinderen in deze groep. In deze groep heb je de keuze uit autostoeltjes en zitverhogers.

Bevestiging

Isofix

Bevestiging

Bevestig het autostoeltje met isofix of met de driepuntsgordel.

Isofix is de internationale standaard voor het bevestigen van autostoeltjes. Het bevestigen van het autostoeltje gaat aan haken die zich in of achter de stoel bevinden. De meeste nieuwe auto's zijn voorzien van Isofix. Vooral autostoeltjes uit groep 0, 0+ en 1 kunnen bevestigd worden met Isofix. Er zijn ook enkele autostoeltjes uit groep 2 en 3 die bevestigd kunnen worden met Isofix.

Heeft je auto geen Isofix bevestigings punten dan kan het autostoeltje bevestigd worden met de 3 punts autogordel.

LET OP!
Voor sommige autostoeltjes (voornamelijk groep 0+ en groep 1) heb je een onderstel nodig om nodig om het autostoeltje met Isofix te bevestigen. Het onderstel wordt meestal los verkocht. Let bij het kopen van een autostoeltje met een onderstel op dat deze samen te gebruiken zijn, niet alle stoeltjes en onderstellen zijn compatible. Een voordeel van deze onderstellen is dat ze meestal zijn voorzien van een steunpoot om rotatie te beperken.
Er zijn ook ondertstellen te koop die te gebruiken zijn in combinatie met een driepuntsgordel

Mogelijkheden

Extra's

Mogelijkheden

Wasbare hoezen, bevestiging op de kinderwagen en meer mogelijkheden

Bij het kiezen van een autostoeltje heb je keuze uit vele verschillende opties, hieronder vind je een lijst van mogelijkheden.

- Wasbare hoezen
Veel autostoeltjes hebben hoezen zijn wasbaar. Dit is vooral handig bij de kleine "ongelukjes".

- Gebruik i.c.m. het onderstel van de kinderwagen
Een aantal autozitjes in groep 0+ zijn te bevestigen op het onderstel van de kinderwagen. De manier waarop het autozitje bevestigd moet worden verschilt per merk. Meer infomatie hierover vind je bij de fabrikant van je kinderwagen.

- Uitneembare zitverkleiner
Om er voor te zorgen dat het kind comfortabel zit zijn veel autozitjes van groep 0+ voorzien van een zitverkleiner. Na verloop van tijd kan de zitverkleiner verwijderd worden.

- Verstelstanden
Autostoeltjes zijn voorzien van verstelstanden zodat het stoeltje optimaal afgesteld kan worden. Let bij het kopen van een autostoeltje op dat er genoeg standen zijn zodat het kind optimaal beveiligd is.